Първият медицински хеликоптер ще полети през февруари Машините ще се ползват не

...
Първият медицински хеликоптер ще полети през февруари Машините ще се ползват не
Коментари Харесай

Въздушните линейки ще летят 1 г. само по светло. Ще кацат на 21 места

Първият медицински хеликоптер ще полети през февруари
Машините ще се употребяват освен за превозване на заболели и ранени, но и при донорски обстановки

Шест оперативни бази за незабавна помощ ще покрият цялата страна

Медицинските хеликоптери, които България купи и следва да дойдат у нас през 2024 година, ще летят 1 година единствено в светлата част на деня - 30 минути след зазоряване и 30 минути преди свечеряване.

“Причината е европейско условие за новорегистрираните въздушни оператори. След това ще летят и нощем, в случай че се постанова ”, изясни зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов.

Той показа в понеделник напредъка по плана за въздушно избавяне по Оперативна програма “Региони в напредък ”. Той е на стойност е 22,2 млн. лева, от които 18,9 млн. лева са европейско финансиране, а 3,3 млн. лева са от национално. Именно през този план е закупен първият хеликоптер, който се чака да дойде към 15 януари

Към края на януари или началото на февруари първият медицински хеликоптер ще бъде въведен в употреба, сподели министърът на превоза Георги Гвоздейков пред “24 часа ”. Той посочи, че 17 здравни заведения имат планове да лицензират площадки. Две от тях към този момент са регистрирани - площадката на частната болничното заведение “Уни Хоспитал ” в Панагюрище и УМБАЛ “Света Марина ” във Варна.

Според здравното министерство обаче лечебните заведения, които ще строят площадки, към този момент са 21.

В София те ще бъдат при лечебните заведения “Св. Анна ”, “Св. Екатерина ” и “Лозенец ”.

“Изграждането на хеликоптерни площадки не би трябвало да се смесва с 6-те оперативни бази за незабавна здравна помощ по въздух.

Планирано е те да са в София, Пловдив, Сливен,

Габровница, Долна Митрополия и Търговище

Изчислено е по този начин, че всяка част в страната да бъде покрита от две въздушни коли за спешна помощ ”, изясни зам.-министър Илко Гетов. В тези центрове ще има хангари за машините, ще се прави техническото обслужване, там ще се сменят медицинските екипи. Предстои Министерството на здравеопазването да разгласи социална поръчка за тях.

Тъй като до месец ще дойде първият хеликоптер, са издигнати две краткотрайни оперативни бази, които да работят, до момента в който бъдат подготвени шестте. Едната е в София, на територията на Гранична полиция, от нея хеликоптерът ще покрива радиус до 200 км, или от София до Стара Загора по права линия. Втората е във Висшето военно-въздушно учебно заведение в Долна Митрополия, а третият хеликоптер, който ще е тук през декември 2024 година, ще е основан в Сливен.

Първият хеликоптер с регистрация LZ-HMA, въз основата на който ще бъде сертифициран авиационният оператор, към този момент е тестван. Преди три дни министърът на превоза Гвоздейков пусна в обществените мрежи видео от първия тестови полет на машината. Предстои тя да бъде боядисана в алено с бели линии и обозначена с логото за НEMS.

Хеликоптерите имат 2 конфигурации. Едната е с екип от здравна сестра, доктор и носилка.

При потребност обаче могат да се трансформират за 15 минути, като се спуснат спомагателни седалки, в него да се транспортира екип от шестима медици. Това би могло да се наложи при тежко произшествие. Те ще се употребяват освен за транспортиране на заболели и ранени, само че и на органи при донорски обстановки и кръв. Те не са предопределени за планинско търсене и избавяне, само че ще летят, в случай че в планината има ранен.

Договорът за закупуването на хеликоптерите бе подписан през март тази година с италианската компания “Леонардо ”, напомни зам. здравният министър. Той разрешава да се купят още две машини на преференциални цени след 2026 година От здравното министерство към този момент разискват въпроса с сътрудниците си от Министерството на финансите.

Както “24 часа ” е писал, към този момент е подготвен екипът от 6 водачи за първия хеликоптер.

През първите шест месеца след старта на незабавната помощ по въздуха експерти на производителя ще подкрепят активността на авиационния оператор в България.

Паралелно тече и процедурата по лицензирането на оператора 

“България Хели Мед Сървиз ”, експертите на гражданската въздухоплавателна администрация ревизират документите и процедурите.

Очаква се финалът да е до февруари 2024 година, тъй че с идването на първия хеликоптер да проработи и авиационният оператор.

Едно от условията за лицензиране на авиационен оператор е съществуването на най-малко една машина.

На 22 юни тази година стартира построяването на многоетажен паркинг с хеликоптерна площадка в най-голямата болница у нас - УМБАЛ “Свети Георги ” в Пловдив. Първата копка направи шефът на здравното заведение проф. Карен Джамбазов. Инвестиционният план за закрит паркинг с хеликоптерна площадка с вход към Спешното поделение е на стойност 19 712 880 лева с Данък добавена стойност.

Обектът е на мястото на настоящия открит паркинг за чиновници на бул. “Пещерско шосе ” 66. Избран е след разбор на територията, тъй че да има елементарен и бърз достъп с комфортна връзка сред многоетажния паркинг и постройката на болничното заведение с нейните съществени входове за чиновници, администрация и пациенти.

Строежът ще е с разгърната повърхност 20 402 кв. м. Ще включва 603 паркоместа, от които 61 ще са за хора с увреждания

Площадката е проектирана по метод, по който да може да приема едни от най-високите класове медицински вертолети.

След процедура за социална поръчка е подписан контракт с “Интербилд 2023 ”, като срокът за осъществяване на обекта е до 24 месеца от стартирането на строителството, което на този стадий върви по график.

В Бургас хеликоптерната площадка за незабавна здравна помощ ще се построява в парк “Езеро ”, взеха решение през лятото общинските съветници. Локацията е с директна връзка към ул. “Димитър Димов ” в ж.к. “Зорница ”, която води към УМБАЛ - Бургас.

Площадката ще се стопанисва и ръководи от болничното заведение. Засега обаче не е почнало построяването ѝ, откри репортерска инспекция. ”Все още договаряме детайлности с общината ”, сподели зам.-директорът на болничното заведение доктор Светослав Тодоров.

Първоначалната концепция бе площадка за медицински хеликоптери да бъде построена на паркинга до УМБАЛ - Бургас, само че след оглед на терена комисия от Министерството на здравеопазването не го утвърди. Причината - високите здания в близост и завихрянето на ветровете тъкмо там.

Трябва да кацат 12 месеца в годината и в случай че е пред болничното заведение, има огромен риск за водачите и пациентите

Затова се принудихме да търсим други терени, изясни тогава кметът Димитър Николов.

Сред другите оферти на общината бяха миниплощадката пред спортна зала “Бойчо Брънзов ” в жк “Зорница ”, държавен имот до болница “Сърце и мозък ”, различен против ул. “Струга ”, само че от здравното министерство не одобрили нито един от тях по разнообразни аргументи. Накрая е харесана площадка без дървета в близост в парк “Езеро ”. Локацията е отдалечена от съществуващи здания и е съобразена с наличната едроразмерна растителност и паркова инфраструктура, като обезпечава опция за бързо и дейно превозване на пациенти. Очаква се Министерството на здравеопазването да разпореди в детайли изследване на терена и планиране на първата площадка в парк “Езеро ”. Местната власт обаче е решила да търси и други терени, на които да кацат медицински хеликоптери, които да покриват потребностите от незабавна помощ за цялото Южно Черноморие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР